Toolboxen zijn een nuttig instrument om het veiligheidsbesef weer aan te wakkeren, om thema’s bespreekbaar te maken én om te voldoen aan kwaliteitseisen van VCA. Het organiseren en het borgen ervan kost echter veel tijd. Probeer maar eens elke maand iedereen te verzamelen.
Deze aannemer zocht een oplossing om de voordelen van toolboxen te behouden, maar de nadelen weg te nemen. Online toolboxen bieden uitkomst.
Voordelen
Voordelen medewerkers
- op eigen tempo en in eigen taal een (veiligheids)thema doorgronden
- actieve deelname
- feedback geven op het (veiligheids)thema
Voordelen organisator
- Vooraf inplannen van toolboxen
- Zelfregistratie van deelnemers
- Borging van deelname en resultaten (voor audits)
- Centraal verzamelen van feedback van medewerkers
- meer aandacht te besteden aan fysieke bijeenkomsten waar bijvoorbeeld feedback wordt besproken
Oplossing
Inhoudelijk
Deftiq ontwikkelde 24 online toolboxen met elk een doorlooptijd van 5 tot 15 minuten.
Herkenbaar
De veiligheidsthema’s zijn gekozen op basis van relevantie voor de werkzaamheden van de medewerkers. Aan de hand van herkenbaar beeldmateriaal leert men risico’s en beheersmaatregelen van thema’s, zoals aanrijdgevaar, werken op steigers en werken langs de weg.
Gebruiksvriendelijk
De online toolbox is op elk device eenvoudig toegankelijk. Met name dit soort korte trainingen zijn prettig om op een mobiel device te doen.
Begrijpelijk
De toolboxen zijn illustratief en worden begeleid met klare taal (B1).
Resultaten
Elke maand maakt de organisatie het resultaat weer op. Iedereen weer bij de les of zijn er nog wat verstekelingen? Die worden netjes verzocht om de online toolboxen nog te starten. Maar over het algemeen gaan de 180 deelnemers maandelijks weer aan de slag.